Facts About servis aircond Revealed

Saya tak mahir semua model kereta, tapi kipas ada radiator dan kipas ada untuk aircond. Kalau tanya mekanik, memang ada kaitan dengan fius di ACC samada dah putus. Cuba check semula kotak fius.

Wasalam, sy memang tidak tahu aircond jenis ada agihan belakang. tapi fungsi aircond untuk hasilkan udara sejuk sama atau kemungkinan ada two sistem aircond untuk agihan atau cooling coil/blower tambahan.

Lebih elok medium dan handbook. Lagi pun suhu plg sejuk tak sesuai boleh tumbuh kulapuk di kusyen dan udara kurang elok. Walaupun dia boleh bekerja sejuk, nanti komponen aircond lain cpt rosak sbb bekerja maksimum dlm suhu panas. Kalau ada lipas dlm tu mmg berumah la dlm tu sbb sejuk.

Wasalam, exam dulu angin tanpa hidupkan suis aircond, jika memang slow angin tu, kena Examine atau gantikan baru

Kali ini saya minta rekemen dari sahabat saya yang banyak kenalan dengan kontraktor. Sahabat saya telah mengesyorkan seorang tukang aircond yang berpengalaman. Untuk makluman, tukang aircond ini pernah bekerja selama twenty tahun di kilang panasonic dan sekarang ini telah membuka kedai membaiki peralatan elektrik yang terletak di Damansara Damai.

Salam bro. Saya mau tanya pasal kancil yg dah tukar wiring halfkat mira + dashboard L5. Bila dah pasang siap, on aikond trus maksimum sejuk.

jadinya saya consider bukak lacinya dan saya lihat cooling coilnya hitam dan x der filter. Mcm manar untuk cuci cooling coil kasi putih yup?

Penyejat/Cooling Coil/Evaporator yang sangat sejuk itu akan ditolak oleh motor blower ke kawasan dalaman penumpang kereta untuk menghasilkan suhu yang menyejukkan dan nyaman di bahagian dalam kereta.

Melakukan pembersihan dengan betul dan mencuci penapis serta panel luar dengan air. Ini menjadikan sistem anda beroperasi dengan lebih baik iaitu menyediakan udara yang lebih segar dan sejuk.

Itupun jika terdapat tanda2 seperti aircond kurang sejuk, aircond berbau atau aircond langsung tak sejuk. Tetapi jika belum ada tanda2 seperti ini pun boleh juga kalau nak buat lah. hehehe..

Wasalam, kalau ikut fungsi memang masing2 kerja tak sama dlm sistem aircond. Takda kaitan utk ganti berpasangan kecuali mekanik ada alasan tunjuk kerosakan condensor dan perlu diganti jg.

Wasalam, nak tahu ada kebocoran, kita boleh nampak macam keladak di sekeliling komponen tu. Biasa bocor berlaku pada nat isi gasoline di kompressor atau pada cooling coil

Dah Verify sensor suhu pada cooling coil? kondensor tu terjejas dgn haba enjin ke jika tiada span penghalang suhu(span biasa org letak nak elak suhu panas dari enjin)

Masalah dalam entri ini banyak tentang suhu naik panas semasa jalan jammed adalah sebab kipas aircond tidak kuat atau tidak servis aircond berfungsi. Harap anda baca satu-satu ya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *