The servis aircond Diaries

Test penutup di bawah dashboard sebelah penumpang depan tertutup rapat bila suis penutup angin luar dipasang.

Selalunya, pada kereta moden zaman sekarang, aircond atau pendingin hawa jarang bermasalah. Namun ketahuilah jika selepas 2 tahun anda tidak pernah membuat sebarang servis aircond kereta anda, kemungkinan besar masalah air cond tak sejuk akan melanda.

Ini juga merupakan masalah yang boleh mengurangkan fungsi aircon anda. Anda boleh perhatikan masalah ini dengan hanya melalui melihat udara daripada aircond anda. Sekiranya device tersebut tidak menghasilkan udara yang secukupnya untuk bilik anda, mungkin ianya terlibat dengan masalah seperti ini.

Hal ini membuatkan anda berkemungkinan perlu membayar kos servis yang mahal sedangkan aircond anda cuma perlukan selengaaraan sahaja. Terdapat segelintir pusat servis yang mengambil kesempatan dalam meletakkan caj yang mahal untuk servis aircond kereta anda.

Di sini saya akan kongsikan suggestions - suggestions untuk servis dan menjaga aircond / penghawa dingin rumah anda. 

Suhu aircond dilaraskan terlalu sejuk tu yang buat evaporator /cooling coil membeku dan melimpah dgn air menitik

Compressor ini akan dapat sign dari thermostat. Thermostat yang akan mengawal suhu bilik anda. Contoh anda setkan 18 diploma Celcius, compressor akan terus working untuk maintainkan temperature eighteen degree C. Apabila telah sampai 18 C, thermostat akan berikan sign kepada compressor supaya tidak operating.

Cadangan saya buatlah Sneak A Peek HERE major servis, kenalpasti kerosakan kecil/alat yg semakin rosak sebab 1 barang je tidak bekerja, memang tak sejuklah aircond tu

salam bos.saya baru pindah rumah so bukak a/c dari rumah lama psng kat rumah baru.seblom psang saya dah bersihkan indoor and out of doors device.masalah nye skarang kenapa ye beku dari paip kecil outdoor sampai ke indoor unit ada beku skli 2batang paip cooling.

Jika anda baca dari awal hingga akhir tidak sekalipun disebutkan mengenai membaiki kompressor, hanya disebutkan mengenai mengisi penuh minyak kompressor. Ini bermaksud jika terdapat kerosakan besar atau kecil pada kompressor akan menyebabkan aircond jadi tidak sejuk.

Pakar-pakar Azli Centre Shah Alam akan membuatkan pemeriksaan yang percuma kepada aircond kereta anda dan akan menasihati anda sama ada aircond kereta anda perlu dibaiki atau hanya sekadar memerlukan servis sahaja.

Mohon pandangan kdi…saya pemilik nissan almera..baru2 ni apabila on air cond saya dapati bunyi kipas agak kuat…mintak pandangan kdi punca masalah tersebut dan agak2 brp kos untuk pembaikannya..tq..

kereta tidak mampu bertahan lama dan boleh memberi kesan keatas kos membaikpulih yang perlu dikeluarkan. Sudah pasti, ini bukan sesuatu perkara yang anda inginkan. Lebih-lebih lagi apabila ianya melibatkan kos baik pulih yang tinggi.

-Periksa celahan kondenser,jika terdapat kotoran pada kondenser ,bersihkan dan jika terdapat apa saja yang melekat dicelah antara kipas aircon dan kondenser juga menyumbang kepada sentapan yang kuat,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *